Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Mońkach
mgr Barbara Maria Porzecka


KOMUNIKATY | GIS | ARCHIWUM | LINKI

POWIATOWA STACJA SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNA MOŃKI
19-100 Mońki, ul. Tysiąclecia 5, tel. (085) 716 26 17
PONIEDZIAŁEK - PIĄTEK: 7.30 - 15.05

POWIATOWA STACJA SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNA MOŃKI RADZI:

Robiąc zakupy zwróć uwagę na:
  • Datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia( po tej dacie lub terminie środki spożywcze nie powinny być w obrocie, a ich spożycie grozi konsekwencjami zdrowotnymi),
  • Warunki przechowywania określone przez producenta (pomoże Ci to właściwie przechować żywność po zakupie),
  • Dane dotyczące producenta (producent dobrego towaru nie ukrywa swoich danych).

    Gdy kupujesz mrożonkę upewnij się czy:
  • opakowanie lub paczka nie są uszkodzone, gdyż jakość produktu może ulec obniżeniu. Jeśli opakowanie jest nadmuchane lub ma ślady wilgoci to znaczy, że nie było one przechowywane w warunkach optymalnych i mogło nastąpić rozpoczęcie rozmrażania.
    Poza tym:
  • mrożonki należy kupować w końcowej fazie zakupów, a do ich przenoszenia trzeba używać toreb termicznych,
  • niezwłocznie po powrocie do domu należy je włożyć do zamrażarki,
  • nie można zamrażać ponownie produktów częściowo rozmrożonych; powinny być one skonsumowane w ciągu 24 godzin,
  • należy unikać albo zredukować do minimum zmiany temperatury w zamrażarce,
  • należy zawsze przestrzegać instrukcji przechowywania podanych na opakowaniu.

    Przechowywanie zamrożonej żywności.
    CZAS PRZECHOWYWANIA
  • Bekon: poniżej miesiąca,
  • Szynka, kiełbasa wieprzowa: 1-2 miesięcy,
  • Mięso gulaszowe, cielęcina, drób mięso w sosie: 2-3 miesięcy,
  • Kotlety baranie, wieprzowe i cielęce: 3-4 miesięcy,
  • Pieczenie cielęce: 4-8 miesięcy,
  • Pieczenie i steki wołowe, pieczenie baranie: 8-12 miesięcy.

    Przechowywanie żywności w chłodziarko-zamrażarce:
  • przechowując żywność w chłodziarko-zamrażarce z górną komorą zamrażania pamiętaj, że najniższa temperatura jest na najwyższej półce, tuż pod zamrażalnikiem;
  • przechowując żywność w chłodziarko-zamrażarce gdzie komora zamrażania znajduje się pod komorą chłodziarki, najniższa temperatura panuje na najniższej półce.

    DOBRE RADY
  • Myj mięso, ryby, warzywa i owoce przed włożeniem do lodówki. Zasada ta nie dotyczy ananasa i cytrusów.
  • Nie przechowuj sałaty w szczelnie zamkniętych torebkach foliowych, dłużej zachowa jędrność, jeżeli zawiniesz ją w wilgotny papier.
  • Zawartość konserwy po otwarciu wyłóż na talerzyk.
  • Pamiętaj, że data przydatności do spożycia na kartonach dotyczy tylko produktów zamkniętych. Po otwarciu należy spożyć je możliwie szybko, ponieważ mogą rozwinąć się w nich pleśnie.
  • Artykuły o silnym zapachu np. sery pleśniowe - powinny być hermetycznie zapakowane
  • Produkty w lodówce należy ułożyć luźno, aby powietrze mogło swobodnie krążyć.
  • Nie wolno przechowywać na tej samej półce surowego mięsa i produktów gotowych do spożycia.

    Czy wiesz, że....
  • mrożenie uznawane jest obecnie przez dietetyków za najbardziej racjonalną formę długotrwałego przechowywania żywności. W trakcie zamrażania straty minerałów i witamin są niewielkie.
  • obserwuje się tendencję do spożywania jak najmniej przetworzonej, w minimalny sposób zakonserwowanej żywności. Ta często utrwalana jest jedynie przez próżniowe opakowania lub przechowywanie chłodnicze.
  • zamrożenie w kostkach lodu pietruszki czy koperku powoduje, że zachowują one swoje właściwości przez okres roku i możemy dodawać je do potraw w zimie
  • szynka zachowa dłużej świeżość, gdy przekrojoną stronę posmarujemy masłem, margaryną lub smalcem.


    Przeczytaj też: OBOWIĄZKI PRACODAWCY | UWAGA PIASKOWNICE! | OSPA WIETRZNA | WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY | UWAGA NA KLESZCZE | ŻNIWA - ZAGROŻENIE ZACHOROWANIA NA TĘŻEC