POWIATOWA STACJA SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNA MOŃKI
19-100 Mońki, ul. Tysiąclecia 5, tel. (085) 716 26 17
PONIEDZIAŁEK - PIĄTEK: 7.30 - 15.05
POWIATOWA STACJA SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNA MOŃKI RADZI:Robiąc zakupy zwróć uwagę na:
Datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia( po tej dacie lub terminie środki spożywcze nie powinny być w obrocie, a ich spożycie grozi konsekwencjami zdrowotnymi),
Warunki przechowywania określone przez producenta (pomoże Ci to właściwie przechować żywność po zakupie),
Dane dotyczące producenta (producent dobrego towaru nie ukrywa swoich danych).
Gdy kupujesz mrożonkę upewnij się czy:
opakowanie lub paczka nie są uszkodzone, gdyż jakość produktu może ulec obniżeniu. Jeśli opakowanie jest nadmuchane lub ma ślady wilgoci to znaczy, że nie było one przechowywane w warunkach optymalnych i mogło nastąpić rozpoczęcie rozmrażania. Poza tym:
mrożonki należy kupować w końcowej fazie zakupów, a do ich przenoszenia trzeba używać toreb termicznych,
niezwłocznie po powrocie do domu należy je włożyć do zamrażarki,
nie można zamrażać ponownie produktów częściowo rozmrożonych; powinny być one skonsumowane w ciągu 24 godzin,
należy unikać albo zredukować do minimum zmiany temperatury w zamrażarce,
należy zawsze przestrzegać instrukcji przechowywania podanych na opakowaniu.
Przechowywanie zamrożonej żywności.
CZAS PRZECHOWYWANIA
Bekon: poniżej miesiąca,
Szynka, kiełbasa wieprzowa: 1-2 miesięcy,
Mięso gulaszowe, cielęcina, drób mięso w sosie: 2-3 miesięcy,
Kotlety baranie, wieprzowe i cielęce: 3-4 miesięcy,
Pieczenie cielęce: 4-8 miesięcy,
Pieczenie i steki wołowe, pieczenie baranie: 8-12 miesięcy.
Przechowywanie żywności w chłodziarko-zamrażarce:
przechowując żywność w chłodziarko-zamrażarce z górną komorą zamrażania pamiętaj, że najniższa temperatura jest na najwyższej półce, tuż pod zamrażalnikiem;
przechowując żywność w chłodziarko-zamrażarce gdzie komora zamrażania znajduje się pod komorą chłodziarki, najniższa temperatura panuje na najniższej półce.
DOBRE RADY
Myj mięso, ryby, warzywa i owoce przed włożeniem do lodówki. Zasada ta nie dotyczy ananasa i cytrusów.
Nie przechowuj sałaty w szczelnie zamkniętych torebkach foliowych, dłużej zachowa jędrność, jeżeli zawiniesz ją w wilgotny papier.
Zawartość konserwy po otwarciu wyłóż na talerzyk.
Pamiętaj, że data przydatności do spożycia na kartonach dotyczy tylko produktów zamkniętych. Po otwarciu należy spożyć je możliwie szybko, ponieważ mogą rozwinąć się w nich pleśnie.
Artykuły o silnym zapachu np. sery pleśniowe - powinny być hermetycznie zapakowane
Produkty w lodówce należy ułożyć luźno, aby powietrze mogło swobodnie krążyć.
Nie wolno przechowywać na tej samej półce surowego mięsa i produktów gotowych do spożycia.
Czy wiesz, że....
mrożenie uznawane jest obecnie przez dietetyków za najbardziej racjonalną formę długotrwałego przechowywania żywności. W trakcie zamrażania straty minerałów i witamin są niewielkie.
obserwuje się tendencję do spożywania jak najmniej przetworzonej, w minimalny sposób zakonserwowanej żywności. Ta często utrwalana jest jedynie przez próżniowe opakowania lub przechowywanie chłodnicze.
zamrożenie w kostkach lodu pietruszki czy koperku powoduje, że zachowują one swoje właściwości przez okres roku i możemy dodawać je do potraw w zimie
szynka zachowa dłużej świeżość, gdy przekrojoną stronę posmarujemy masłem, margaryną lub smalcem.