<<< wstecz .::.

Spotkanie producentów z restauratorami

07.11.2012 r. w Wojewódzkim Ośrodku Animacji Kultury ,,Spodki'' odbyło się spotkanie producentów lokalnych produktów z podlaskimi restauratorami i szefami kuchni. Było to możliwe w ramach wspólnego projektu Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth pt:,, Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta''. To już 12 ze spotkań organizowanych w całej Polsce. Jego celem jest zapoznanie podlaskich restauratorów z producentami i najlepszymi lokalnymi produktami oraz promowanie tych specjałów i ich dostępność w restauracjach. Swoją obecnością spotkanie zaszczycili: Pani Ewa Kulikowska - Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego i Pan Jan Zalewski - Dyrektor Podlaskiego Oddziału Doradztwa Rolniczego. Obiecali oni utworzenie strony internetowej dla lokalnych producentów i ich produktów oraz wytyczenie szlaku produktów. O korzyściach płynących ze współpracy przekonywała również Pani Izabella Byszewska Prezes Zarządu PIPRiL i koordynator projektu Pani Zofia Winawer. Moderatorem spotkania był Pan Marcin Budynek szef kuchni hotelu ,,Warszawa'' w Augustowie i właściciel Akademii Kulinarnej, który sam korzysta z produktów lokalnych i współpracuje z producentami. Także inni restauratorzy obecni na spotkaniu byli zainteresowani ewentualną współpracą z wytwórcami. Dąbrowskie Stowarzyszenie Produktu Lokalnego zaprezentowało nasz produkt lokalny, czyli klinek dąbrowski, który wzbudził uznanie i zainteresowanie ewentualnych nabywców. Nawiązaliśmy pierwsze kontakty, które w przyszłości być może zaowocują współpracą. I tu ukłon w stronę naszych rodzimych restauratorów, aby zauważyli lokalnych producentów i ich produkty.



www.dabrowa-bial.pl