<<< wstecz .::.
Sukces Dąbrowskiego Stowarzyszenia Produktu Lokalnego
01.08.2012r. w Białostockim "Spodku" odbyła się XII edycja finału wojewódzkiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Organizatorem konkursu jest Marszałek Województwa Podlaskiego, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Podlasie słynie z różnorodnych potraw, ich specyficzne walory smakowe decydują o tym, iż są one wysoko cenione w całej Polsce i mają swoich wielbicieli.
"Nasze Kulinarne Dziedzictwo" to konkurs, który promuje podlaskie produkty regionalne wytwarzane w tradycyjny sposób zgodnie z recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Do konkursu zgłosiło się 72 wystawców, który zaprezentowali 105 produktów. Oczy i podniebienia cieszyły przeróżne potrawy. Można było spróbować rozmaitych serów, tradycyjnych wędlin, pasztetów, przetworów z owoców i warzyw, chlebów na zakwasie. Miłośnicy słodkości rozkoszowali się smakiem ciast, sękaczy, rogalików, a znawcy alkoholi degustowali nalewki i piwa. Intrygowały nazwy potraw zaczerpnięte z naszych korzeni i atrakcyjny wygląd.
Panie z Dąbrowskiego Stowarzyszenia Produktu Lokalnego, także zakwalifikowały się do finału konkursu zgłaszając swoje produkty i promując, tym samym Stowarzyszenie i Gminę. Nasze dąbrowskie potrawy zostały wysoko ocenione przez Jury, które miało trudne zadanie w wyborze zwycięzców. Pani Jadwiga Pryzmont otrzymała Wyróżnienie Marszałka Województwa Podlaskiego za przepyszne opieńki marynowane, Pani Halina Raducha I miejsce i nagrodę Marszałka Województwa Podlaskiego za klinek dąbrowski, który bardzo wszystkim smakował. Czyste powietrze, zdrowe produkty i tradycyjne przygotowanie potraw sprawiają, że dąbrowskie produkty lokalne zdobywają coraz szerszą rzeszę swoich zwolenników. Ich walory smakowe doceniają nie tylko turyści, którzy raz próbując danego specjału na stałe wpisują go w swoje menu, ale także mieszkańcy gminy, którzy przypominają tym samym smaki dzieciństwa.
http://www.dabrowa-bial.pl